Nieuwe Registratie rechten 7 % naar nieuws overzicht

01 Juni 2018

De belasting die u betaalt bij de aankoop van vastgoed, wordt in Vlaanderen voortaan anders berekend. Bereken met onderstaande link zelf hoeveel registratiebelasting en andere kosten u moet betalen op uw droomwoning of uw investeringspand.

Registratierechten berekenen

Registratierecht bij aankoop van een woning.

In Vlaanderen bedraagt de aankoopbelasting op de gezinswoning (hoofdverblijfplaats) 7 procent.
Voor alle andere onroerende goederen bedraagt de aankoopbelasting 10 procent.De registratierechten voor een bouwgrond of een investeringspand bedragen dus 10 procent.
In bepaalde gevallen wordt het tarief van 7 procent verminderd tot 6 of 1 procent.
Voor bescheiden gezinswoningen tot €200.000, wordt een vrijstelling of abattement van €80.000 voorzien. Concreet betekent dit dat er op de eerste €80.000 van het aankoopbedrag geen aankoopbelasting verschuldigd is wat een belastingvoordeel oplevert van maximaal €5.600.
Voor gezinswoningen gelegen in de Vlaamse kernsteden en de Vlaamse Rand wordt het grensbedrag met 10 % verhoogd tot €220.000.
Betaalde u op een eerdere vastgoedaankoop al registratierechten, dan kunt u die vroeger betaalde registratierechten 'meenemen' of verrekenen. De voorwaarde is dat de huidige gezinswoning binnen 1 jaar wordt verkocht en er dus nog slechts 1 woning in eigendom blijft waar u de hoofdverblijfplaats zal vestigen.
De bijkomende korting voor bescheiden woningen en de meeneembaarheid van de registratierechten kunnen samen (cumulatief) toegepast worden.
Vraag tijdig aan een notaris welk tarief in een bepaald dossier van toepassing kan zijn.

Bron: Netto

 
 

Delen op

Jouw woning verkopen Contacteer ons