Wat verandert er vanaf 1 juli 2019? naar nieuws overzicht

16 Juli 2019

De ingang van een nieuwe maand betekent ook vaak nieuwe veranderingen. Dat is aan het begin van deze zomervakantie niet anders. Vooral op energievlak zijn er enkele positieve wijzigingen. 

1 De waterfactuur
Maandelijks vallen heel wat rekeningen in de bus, waardoor je soms eentje over het hoofd ziet en te laat betaalt of vergeet. Heel wat instanties rekenen voor de eerste herinneringsbrief een meerkost aan en dat is bij De Watergroep niet anders. Zo betaal je 7,5 euro wanneer je herinnerd wordt aan je openstaande waterfactuur.

Dat is in het vervolg voorbij. Zo is de eerste herinneringsbrief voor wie zijn waterfactuur niet betaalde, voortaan gratis. Waterbedrijven mogen hiervoor geen extra kost meer aanrekenen. Ook de termijn voor de eerste aanmaning verandert. Deze mag pas na een maand in de bus vallen, in plaats van na twee weken zoals tot nu toe het geval was.

 

2 De digitale meter
Ook zijn op het gebied van elektriciteit en gas veranderingen op til. Zo start Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen, vanaf 1 juli effectief met de uitrol van de digitale meter. Dankzij zo’n digitale meter kunnen de meterstanden van op afstand uitgelezen worden en moet er niemand meer langskomen om bv. het vermogen van de installatie aan te passen, de meter aan of af te sluiten of een tariefwissel door te voeren. Als consument kan je dan meer inzicht krijgen in je energieverbruik.

Vanaf 1 juli zijn klanten met een budgetmeter aan de beurt. Deze mensen hebben zonnepanelen in nieuwbouw- en renovatiewoningen. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst zijn, zullen tot 15 jaar na de ingebruikname in hun systeem met de terugdraaiende teller kunnen blijven. Andere klanten kunnen vanaf 1 juli op de website van Fluvius kijken wanneer zij aan de beurt zijn. Alleen wie vroeger dan gepland een digitale meter in huis haalt, betaalt een plaatsingskost van 226 euro. De gemiddelde klant zal per jaar zowat 15 euro extra betalen voor elektriciteit en 12 euro voor aardgas. Tegen 2034 zullen de oude Ferraris-meters verdwenen zijn.

Bron: zimmo.be

Delen op

Jouw woning verkopen Contacteer ons